tisdag 9 september 2014

5 dagar kvar till riksdagsval

- vad tycker KLYS?


MANIFEST 2014
KLYS har under detta supervalår tagit fram Manifest 2014 - en handlingsplan i sju punkter som beskriver hur kultursamhället kan förverkligas. Innehållet handlar bl a om att stärka avtalsställningen för kulturskapare, att bygga ut och förbättra den kulturella infrastrukturen och att öka kulturens finansiering. Dokumentet kan också sägas utgöra en önskelista till en ny kulturminister. Om du inte har läst Manifestet eller behöver en uppdatering - läs det här!

Efter valet kommer KLYS att arrangera ett seminarium på Stora debattscenen på Bokmässan i Göteborg. Under samtalet mellan Mats Söderlund, ordförande KLYS, Jens Liljestrand, biträdande kulturchef Expressen, Sara Meidell, kulturredaktör Västerbottenskuriren, och Devrim Mavi, journalist och debattör, analyseras och diskuteras hur kultur- och konstnärspolitiken kommer att påverkas av valutgången. Samtalet leds av Zandra Thuvesson, f n Författarförbundets kulturpolitiska strateg.

Missa inte samtalet kl 11.00 den 25 september på Bokmässans Stora debattscen.


KULTURVALET.SE
KLYS medlemsorganisation KRO/KIF driver tillsammans med  bl a Svenska Fotografers Förbund och Svenska Tecknare kampanjen Kulturvalet.se


Här kan du läsa dessa organisationers ställningstaganden till kultur, kultur- och konstnärspolitik samt besvara frågor i valkompassen - och se vilket parti du hamnar närmast i frågor som rör just kulturpolitiken.  

Dessutom kan du skicka in en selfie som kommer att integreras i ett större verk som skickas till den nya kulturministern.


MUSIKERN
I Musikerförbundets medlemstidning Musikern kan ni i sista numret hitta ett valspecial med information om hur de olika partierna tar ställning i frågor som rör särskilt det fria musiklivet.

Parallellt till frågorna och svaren kan du också läsa Musikerns tolkning av svaren ur ett kulturskaparperspektiv.

På Musikerförbundets hemsida kan du också hitta en kort film med ordförande Jan Granvik som kommenterar valspecialen.




MÅNGFALD OCH JÄMLIKHET
KLYS medlemsorganisation SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) har under detta valår fokuserat på frågor kring mångfald och jämlikhet. Satsningen drivs med såväl extern som intern inriktning  - där det externa arbetet leds av Lina Thomsgård. Läs mer om detta angelägna engagemang på SKAPs hemsida här.

Håll också utkik efter Skapelsen - en sajt, en podcast och en film som vill ändra på den (manliga) musikhistorien!

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN


Teaterförbundet har tillsammans med Teatercentrum och Danscentrum under våren kampanjat för den fria professionella scenkonsten genom Upprop för den fria scenkonsten.

Under fem seminarier i bl a Umeå, Helsingborg och Visby har politiker och verksamma från den professionella scenkonsten diskuterat hur man bl a fördubblar anslagen samt stärker kulturskaparna och arrangörerna.

FÖRFATTAREN
I senaste numret av Författarförbundets medlemstidning Författaren frågas partierna ut om vad de vill med litteraturen. Läs om vilka litteraturpolitiska frågor partirepresentanterna listar som viktigast och hur de tänker kring bl a trygghetssystem för författare. 

Fristäder för förföljda konstnärer har under 2014 varit en het politisk potatis. I samma nummer av Författaren kan du läsa en intervju med fristadsförfattarna Naeimeh Doostdar, Mezgebu Habtewold och ”Julia” om demokrati och skrivandets villkor.


KLYS kansli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar