tisdag 20 maj 2014

Har du koll på kulturell mångfald?

Imorgon den 21 maj är det internationella mångfaldsdagen. Det firar KLYS genom att arrangera en heldagskonferens på temat kulturell mångfald - Mångfaldskonferensen 2014 - på Unga Klara i Stockholm. På konferensen kommer vi att reda ut vad mångfald inom kulturen innebär och diskutera begreppet mångfald utifrån olika perspektiv. Målsättningen är att få en tydligare bild av kulturell mångfald, varför den är viktig och hur vi stärker den.

Men hur ser kulturskaparna i KLYS på kulturell mångfald och hur berörs yrkesverksamma kulturskapare av den?

Inom alla KLYS verksamhetsområden (upphovsrätt, kultur-och mediepolitik, trygghetssystem m m) är främjande av kulturell mångfald en ledstjärna i arbetet. Mångfald inom kulturområdet på alla nivåer gynnar såväl de konstnärligt yrkesverksamma, som de som tar del av konst och kultur. En mångfald av konst- och kulturyttringar förutsätter mångfald avseende allt ifrån etnicitet, språk, kön, ålder, klass, sexuell läggning, till yrkes- och utbildningserfarenheter. Kulturell mångfald är i grunden en fråga om demokrati, yttrandefrihet och jämlikhet, och någonting som berikar oss alla.

Att uttrycka sig genom konsten är en fundamental mänsklig rättighet. Varje konstnärligt uttryck är unik och en viktig del av det samhälle vi lever i. Resultatet av konstnärligt skapande kan inte likställas med vanliga varor och tjänster utan har en särskild dimension. Marknadskrafterna kan inte ensamma garantera kulturell mångfald, vare sig lokalt, regionalt, nationellt eller internationellt.

Goda möjligheter för konstnärligt yrkesverksamma att verka och utvecklas i sitt konstnärskap utgör en förutsättning för en verklig kulturell mångfald. Med goda villkor för professionella kulturskapare menar vi ett fungerande socialt trygghetssystem för dessa yrkesgrupper, en upphovsrätt som står på kulturskaparnas sida, tillgång till kompetensutveckling för kulturskapare och en generös offentlig konstnärspolitik.

En verklig kulturell mångfald kräver också att alla barn och unga har tillgång till konst och kultur och att alla har lika tillgång till konstnärliga utbildningar oavsett bakgrund. Det vi vill uppnå är mångfald såväl bland kulturskapare och kulturyttringar, som i publiken och bland de som tar del av konsten och kulturen.

2005 antog Unescos medlemsländer en konvention till skydd för kulturell mångfald (Konventionen om skydd för och främjande av mångfalden av kulturyttringar). Konferensen imorgon kommer att ta sitt avstamp i denna konvention och dess definition av kulturell mångfald, som lyder så här;

"De många olika former genom vilka grupper och samhällen uttrycker sin kultur. Dessa yttringar sprids inom grupper och samhällen och mellan dem. Den kulturella mångfalden visar sig inte bara i de olika former genom vilka mänsklighetens kulturarv yttrar sig, berikas och förmedlas tack vare mångfalden av kulturyttringar, utan också genom olika sätt för konstnärligt skapande, produktion, spridning, distribution och nyttjande, oavsett de medel och den teknik som används."

Mångfaldsfrågorna är nu viktigare och mer aktuella än någonsin när främlingsfientliga partier stärker sina positioner, inte bara i Sverige utan runt om i Europa, inför det stundande EU-parlamentsvalet. Morgondagens konferens är därför ett vältajmat led i KLYS ständiga arbete med att främja mångfald, mänskliga rättigheter och demokrati inom kulturen och i samhället i stort!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar