torsdag 8 maj 2014

Har du koll på kulturell infrastruktur?

I förra veckan träffade KLYS Stockholms oppositionsborgarråd Roger Mogert (s) för en workshop om kulturella och kreativa näringar. KLYS fick då möjlighet att lyfta våra viktigaste frågor inför valet ur ett kommunalt perspektiv. Vårt främsta budskap till Mogert  var att kulturpolitiken i Stockholm bör fokusera på och främja villkoren för kärnan i de kulturella och kreativa näringarna, nämligen de yrkesverksamma kulturskaparna. Ett begrepp som återkom flera gånger under diskussionen i workshopen var "kulturell infrastruktur".

Den första punkten i KLYS kulturpolitiska manifest 2014 handlar om att vi från KLYS vill se en utbyggnad av den kulturella infrastrukturen för professionella kulturskapare, i syfte att främja konstnärligt skapande och öka människors delaktighet i konsten och kulturen.

Men vad menas egentligen med kulturell infrastruktur och vad läser KLYS in i begreppet?

Ur ett kulturskaparperspektiv utgör den kulturella infrastrukturen i första hand den struktur som behövs för att konstnärligt skapande ska komma till stånd och utvecklas. Det handlar bl a om lokaler till rimliga priser för fria teater- och musikgrupper, rep- och konsertlokaler, verkstäder och ateljéer för bildkonstnärer, träningslokaler, skrivarlyor, inspelningsstudios, residens, inkubatorer, stipendier och andra stödfunktioner för kulturskapare. Kulturinstitutioner och andra fasta nav av t ex orkestrar och ensembler ingår naturligtvis i den kulturella infrastrukturen för kulturskapare, men även möjligheter till utbildning och kompetensutveckling inom kulturområdet såsom det lyckade projektet Kulturkraft Stockholm för scen- och musikområdet som skapat nya jobb och nätverk på kulturområdet i Stockholm.

Ur ett bredare kulturpolitiskt perspektiv där medborgarperspektivet väger tyngre ingår i den kulturella infrastrukturen bl a alla de institutioner och verksamheter som finns för att tillgängliggöra kultur till allmänheten; bibliotek och arkiv, kulturskolan, biografer, teatrar och konsertlokaler, kulturhus, gallerier, museer o s v. Här är fokus att så många som möjligt ska få ta del av konst och kultur.

De båda perspektiven samspelar dock och förutsätter varandra på så sätt att tillgång till konst och kultur som präglas av mångfald, kvalitet och nyskapande kräver en väl utbyggd infrastruktur för det konstnärliga skapandet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar