fredag 25 april 2014

Har du koll på konstnärlig kvalitet och förnyelse?

Nu på lördag är det Kulturnatt i Stockholm. Meningen är att vi ska få uppleva konst och kultur genom vernissager, teaterföreställningar, konserter, nattöppna museer, fotoutställningar m m och på så sätt upptäcka staden och kulturen ur ett nytt perspektiv.

Många, både kulturkonsumenter och kritiker, försöker ofta bedöma om t ex en kulturupplevelse är bra eller dålig, nyskapande eller traditionell, riktar sig till en bred publik eller är "svår" och klassas som mer svårtillgänglig. Här halkar vi in på nästa begrepp i vår serie Har du koll? - nämligen konstnärlig kvalitet och förnyelse.

Begreppet konstnärlig kvalitet är ett dynamiskt och vittförgrenat begrepp som vi på KLYS menar aldrig kommer att få, och inte heller bör få, en helt fast definition. Vi tycker att det är bra att kvalitetsbegreppet problematiseras och att debatten om konstnärlig kvalitet är levande och mångfacetterad.

Centralistiska och traditionella uppfattningar om vad kvalitet är kan ta sig oönskade diskriminerande uttryck som missgynnar mångfald och konstnärlig frihet. Det måste alltså ständigt föras en diskussion kring ur vilka aspekter kvalitet ska bedömas.


Ur broschyren "Samverkansmodellen"

Konstnärlig förnyelse utgör en förutsättning för kulturell förnyelse. En seriöst menad kulturpolitik måste ta avstamp i en högre värdering av det konstnärliga arbetet i Sverige. Kulturpolitikens uppgift att möjliggöra konstnärlig förnyelse handlar därmed till stor del om de grundläggande ekonomiska och sociala villkoren för de konstnärliga yrkesutövarna. Samhällets insatser måste garantera både enskilda och grupper av kulturskapare möjligheter att under en viss tid kunna inrikta sig på experiment och förnyelse.

KLYS vill betona att konstnärlig förnyelse inte enbart handlar om några speciella experiment i en smal sektor av verksamheten, utan utgör en grund för hela den konstnärliga verksamheten för varje enskild kulturskapare.

Även om begreppen konstnärlig kvalitet och förnyelse är svårdefinierade är de likafullt av yttersta vikt i den kultur- och konstnärspolitiska praktiken, för att garantera mångfald och professionalitet i kulturutbudet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar