onsdag 23 april 2014

Rösta för kulturskaparnas roll i EU!

KLYS har idag skrivit brev till de svenska kandidaterna till EU-parlamentet:


Idag på internationella upphovsrättsdagen är det bara en dryg månad kvar till EU-parlamentsvalet. Upphovsrätten, som har enorm betydelse för de kreativa näringarnas expansion, berörs i allt högre grad av beslut som fattas inom EU, inte minst av de folkvalda i EU-parlamentet.

Både i Sverige och inom EU finns en stark övertygelse om den kulturella och kreativa sektorns potential som tillväxtfaktor. En sådan utveckling är också positiv för samhället i stort. Men en förutsättning för att de kulturella och kreativa näringarna ska kunna blomstra är att kärnan i dessa näringar – de konstnärligt yrkesverksamma – garanteras goda villkor och att det finns en fungerande upphovsrätt som står på deras sida.

Svenska EU-parlamentariker från såväl folkpartiet som miljöpartiet har ställt sig på samma sida som Piratpartiet för att montera ned väl etablerade ersättningsordningar, t ex privatkopieringsersättningen som ger kompensation till kulturskapare för den omfattande kopieringen av deras verk. Det skadar inte bara upphovsmän och utövande konstnärer, utan försvårar för hela den kreativa sektorn att utvecklas i digitala medier.

EU överväger nya reformer på upphovsrättsområdet som kan få stor inverkan på kulturskapares och kreativa näringars villkor. En fingervisning om vilka förändringar som är på gång presenteras till sommaren då EU-kommissionen offentliggör sin vitbok om upphovsrätt, som bl a grundar sig på konsultationer och dialoger med företrädare för olika upphovsrättsliga intressen.

Det finns starka krafter i EU som vill driva igenom försvagningar i upphovsrätten, och som kan drabba 
enskilda kulturskapare och kulturnäringar hårt. Det finns också EU-företrädare som vill införa en enhetlig EU-lagstiftning på upphovsrättsområdet, som inte tar hänsyn till den kulturella och språkliga mångfalden i Europa och som inte heller gynnar vare sig kulturskaparna eller samhället i stort. 

KLYS, som utgör en samlad röst för cirka trettio tusen kulturskapare i Sverige, vill därför uppmana Dig - som blivande svensk EU-parlamentariker - att stå upp för konstnärliga rättigheter i Ditt kommande EU-arbete genom att:
  •         Verka för att det upphovsrättsliga systemet upprätthålls på en hög nivå och se till att det inte urholkas genom utökade undantag och inskränkningar.
  •         Värna den enskilde kulturskaparens ställning i förhållande till andra aktörer på marknaden genom att verka för en bättre balans på den upphovsrättsliga avtalsmarknaden och genom att motverka oskäliga avtalsvillkor till nackdel för kulturskapare.
  •         Främja och försvara det nordiska avtalslicenssystemet, som utgörs av smidiga och väl fungerande kollektiva ordningar för rättighetsklarering och tillgängliggörande av konst och kultur.
  •         Främja och försvara etablerade ersättningsordningar till kulturskapare såsom biblioteksersättningen, privatkopieringsersättningen och följerättsersättningen.
  •         Arbeta för att främja språklig och kulturell mångfald i upphovsrättssammanhang, t ex genom att arbeta för att kultur och audiovisuell sektor exkluderas i internationella frihandelsavtal, såsom det aktuella TTIP mellan EU och USA.
     Som EU-parlamentariker kan Du göra skillnad och påverka utvecklingen på detta område i rätt riktning. Visa att Du står på kulturskaparnas sida i EU!

För KLYS

Mats Söderlund, författare, poet och ordförande för KLYS

Ulrica Källén Lörelius, jurist, verksamhetsledare för KLYS



1 kommentar:

  1. Här svarar KLYS på Christian Engströms (Piratpartiet) kommentarer angående KLYS brev tidigare idag.
    Läs hans kommentarer här: http://christianengstrom.wordpress.com/2014/04/23/svar-till-klys-om-upphovsratten-och-eu-valet/

    Tack för ditt snabba svar Christian! Intressant att du kommenterar alla delar av vårt brev och att det faktiskt är en hel del punkter där vi är överens.

    Jag skulle dock inledningsvis vilja upplysa dig om att KLYS – Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd - inte är något ”insamlingssällskap” utan en samarbetsorganisation/intresseförening för 15 medlemsförbund (bl a Teaterförbundet, Författarförbundet och SKAP) som tillsammans företräder ca 30.000 yrkesverksamma kulturskapare. Vi driver kultur- och konstnärspolitiska frågor sedan 1959, däribland upphovsrätt, men också frågor om yttrandefrihet, social trygghet och skattefrågor för kulturskapare. Vi har alltså ett helt annat uppdrag än upphovsrättssällskapen Stim, Copyswede, Sami m fl. Läs gärna mer om KLYS på vår webb http://www.klys.se/ samt i vår informationsbroschyr http://www.klys.se/bdh_filearea/Remissvar_och_yttranden/Kulturpolitik/26_11_KLYS_FOLDER_FINAL.pdf. Jag länkar också till vårt nyligen framtagna Manifest 2014 http://www.klys.se/valmanifest-2014.html samt till vår valårsblogg Kultursamhället http://www.klys.se/valmanifest-2014.html , där vi bloggar om aktuella konstnärspolitiska frågor.
    När det gäller inskränkningar och undantag i upphovsrättens anser KLYS att de inskränkningar vi idag har i den svenska upphovsrätten i hög utsträckning är väl av avvägda. I den mån en större tillgänglighet behövs kan avtalslicensordningar inrättas istället för inskränkningar. I Sverige är det nu möjligt att med stöd av avtalslicens träffa avtal med s k avtalslicensverkan även på områden som inte redan är angivna i lagstiftningen. Detta kommer att innebära att nya tillgängliggöranden av konst och kultur till allmänheten smidigt kan komma till stånd, samtidigt som kulturskapare får rimlig ersättning.

    När det gäller inskränkningar för personer med funktionshinder t e x synskadade är det självklart att vissa inskränkningar i upphovsrätten måste finnas. Sverige har redan i ett internationellt perspektiv långt gående inskränkningar på detta område. Vi anser det viktigt att ge t ex synskadade bättre tillgång till böcker på tillgängliga format. När det gäller biblioteks, museers och arkivs rätt att digitalisera och sprida ”herrelösa verk”, för att kunna bevara vårt gemensamma kulturarv, kan detta lösas genom smidiga avtalslicenssystem enligt ovan, som vi har i Sverige och Norden. Även möjliggörande av forskning på stora mängder vetenskaplig litteratur med hjälp av data mining, för att hitta ny kunskap, kan också lösas genom avtalslicens.

    KLYS hoppas därför att ni svenska EU-parlamentariker kan sprida kunskap om det nordiska avtalslicenssystemet och lansera det på EU-nivå!

    Intressant att du också vill värna den enskilde kulturskaparens ställning i förhållande till andra aktörer på marknaden. När det gäller obalansen på den upphovsrättsliga avtalsmarknaden kan den, menar vi, lösas genom vissa reformer i upphovsrätten som stärker upphovsmannen som avtalsslutande part. Vi har en lång rad förslag till förändringar i den svenska upphosrättslagen för att komma till rätta med detta. Eftersom EU-kommissionen uppmärksammat problematiken med tex oskäliga avtalsvillkor på området kan det komma EU-initiativ i frågan framöver. Du och andra Eu-parlamentariker ska veta att vi kan bidra med mycket här.

    Att du och Piratpartiet är emot privatkopieringsersättningen vet vi sen länge, men hur ställer ni er till följerätten för bildkonstnärer, den svenska biblioteksersättningen och andra etablerade ersättningssystem för upphovsmän och utövande konstnärer?

    Låt oss hålla kontakten i dessa frågor!

    Bästa hälsningar

    Ulrica K Lörelius
    KLYS

    SvaraRadera