tisdag 15 april 2014

För vem har vi kulturpolitik?

Igår kväll var det final i vårens spännande debattserie Kulturval 14 på Kulturhuset. Temat för kvällen var Folket, facket eller furstarna - för vem har vi kulturpolitik?

Frågeställningen är relevant - vad är kulturpolitikens roll och syfte och vem/vilka är målgruppen för kulturpolitiken? Har kulturpolitiken som sitt främsta syfte att stödja kulturlivet och konstnärerna eller är det i första hand medborgarnas tillgång till kultur som ska vara i fokus?

Vi som företräder Sveriges kulturskapare anser att kulturpolitikens målsättning ska vara att så många som möjligt kan ta del av ett så brett, mångfacetterat, nyskapande och kvalitativt kulturutbud som möjligt, men att detta förutsätter att det inom ramen för kulturpolitiken finns en aktiv konstnärspolitik som garanterar att de som skapar konsten och kulturen - de yrkesverksamma kulturskaparna - har goda villkor. Därför är politiska åtgärder för jobb och trygghet inom kultursektorn en central och helt nödvändig del av kulturpolitiken. En stark och självständig konstnärskår ger mer och intressantare konst och kultur av hög kvalitet till medborgarna.

KLYS svar på frågeställningen är därför att medborgarperspektivet och kulturskaparperspektivet samspelar i kulturpolitiken. Grunden för kulturpolitiken är medborgarnas delaktighet i och allas rätt att omfattas av och ha tillgång till kultur präglad av bredd, mångfald, kvalitet och tillgänglighet, och att en sådan kultur bara är möjlig om det finns en konstnärskår som är fri och kan leva av sin konst.

KLYS har ända sedan vi bildades 1959 spelat en central och aktiv roll i utformningen av den svenska kultur- och konstnärspolitiken. Genom våra 15 medlemsorganisationer inom konstområdena ton, ord, bild/form och scen/film utgör vi en samlad röst för 30.000 yrkesverksamma kulturskapare i hela landet.

Vi planerar att i en kommande blogg inom kort beskriva kulturskaparnas villkor, hur de har förändrats under de senaste åren och ge konkreta förslag på hur de kan förbättras.

Ur broschyren "Om KLYS" som finns att beställa på www.klys.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar