fredag 4 april 2014

Har du koll på kulturens egenvärde?

På måndag den 7 april kl 18.00 fortsätter debattserien Kulturval14 på Kulturhuset. Titeln på debatten är "Konst för lyckoindexets skull - måste kultur göra världen bättre?"

Ämnet kommer säkert att locka några av debattörerna att prata om ett centralt begrepp för KLYS, nämligen  kulturens egenvärde.

Med kulturens egenvärde menar vi kultur för kulturens egen skull, vilket betyder att det konstnärliga uttrycket är ett mål i sig och inte i första hand ska tillföra något till andra områden. Kultur ska skapas i sin egen rätt. Först därefter kan det komma till nytta. Ett exempel på nyttotanken kring kultur är idén om att man blir gladare och mår både själsligt och kroppsligt bättre av kultur. Ett annat är att kultur bidrar till tillväxt i en region eftersom den har stark attraktionskraft och därmed lockar turister. Naturligtvis är det bra att kulturen främjar människors hälsa eller skapar arbetstillfällen, men man får inte glömma att kulturen måste få finnas till alldeles oberoende av dessa positiva effekter.

I sammanhanget kan nämnas ett begrepp som kan kopplas till kulturens egenvärde, eller snarare utgör dess motsats nämligen den s k aspektpolitiken, som lyftes starkt i kulturutredningen från 2009. Där fokuserades på utbildning, regional tillväxt, hälsa och miljö samt frågan "Hur kan kulturen användas inom dessa områden?".

Om du vill läsa mer om de begrepp vi tar upp i vår serie Har du koll? - gå in på vår hemsida och klicka på "KLYS material". I den gula broschyren "Samverkansmodellen" finns flera viktiga kulturpolitiska begrepp listade. Vi tar tacksamt emot förslag på ytterligare ord som du tycker är viktiga och vars betydelse bör förklaras eller diskuteras!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar