Under utfrågningen med Stefan Löfven på kulturhuset i går inträffade en intressant vändning när intervjuaren pressade honom på pengarna till kulturbudgeten. Miljöpartiet har ju tagit betydligt högre höjd för viktiga kulturpolitiska reformer.
Jag råkade ställa ett par provocerande frågor, lite otaktiskt av mig.. men det hela ledde till att jag fick en personlig têt à têt med Löfven efteråt. Vi diskuterade bra nog en halvtimme bland annat om hur skattekronor till kulturen skapar jobb, inte bara för kulturskaparna utan också de ungdomar och lågutbildade som kan ta kulturskaparns tidigare anställningar som spärrvakter och serveringspersonal.
Det verkar som en pollett trillade ner. Löfven upprepade att han ser tillgängligheten som den viktigaste kulturpolitiska frågan, och där framstår ju fri entré inte bara till statliga muséer utan alla kulturevenemang med statligt stöd som en självklarhet, liksom en låg maxtaxa för kulturskolor och ett kraftigt utbyggt system med biblioteksfilialer och bokbussar, liksom ett återupprättande av rikskonserter och kultur i arbetslivet, som en självklarhet, i samband med det lovade han något överraskande att han skulle göra allt som står i hans makt för att återuppväcka Brunnsviks Folkhögskola.
Löfvens pressekreterare Anne Ekberg tog under pågående samtal kontakt med Magdalena Andersson. Vi kunde förstås inte få några direkta besked men det lät som att kostnaden för de här reformerna skulle kunna landa under en miljard. Med tanke på de positiva effekterna på sysselsättningen, välfärden, den kulturdrivna tillväxten och folkhälsan undrade dock Magdalena om inte insatserna till och med kunde bli kostnadsneutrala. Målet borde istället vara att två procent av statsbudgeten skulle gå till de här demokrati- och mångfaldsfrämjande kulturpolitiska åtgärderna. En grupp av socialdemokrater kommer nu att sätta sig tillsammans med en bred politisk koalition i riksdagen för att undersöka hur de så snabbt som möjligt ska kunna genomföra det, helst redan 2015.
Löfven påtalade att han alltid älskat att läsa, gå på teater, lyssna på opera och titta på konst och att det inte är mer än rätt att alla får samma möjligheter till ett aktivt deltagande i kulturlivet, antingen som publik, som amatörer eller som professionella kulturskapare.
För att manifestera denna nya kulturpolitiska hållning, där konsten och kulturen står i centrum för hela samhällsutvecklingen och det offentliga samtalet kommer de garanterade konstnärslönerna att återinföras, men på dubbla den nivå som gällde när Alliansen drog in dem.
Glatt överraskad över Löfvens förkunskaper och djupa engagemang fick jag tyvärr avvika då min förläggare ringde. Tydligen kommer min roman Observatoriet, att tryckas i en jätteupplaga och delas ut på alla gymnasieskolor. Det verkar som att juryn för Pulitzerpriset hört av sig och vill ha en snabböversättning.
Behöver ju inte betyda något. Men man kan ju alltid hoppas.
Mats Söderlund, Ordförande i KLYS
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar