tisdag 19 augusti 2014

KLYS vill mer i höst!

KLYS är på plats igen efter semestrarna och laddar nu upp inför valet och höstens alla aktiviteter. Vad sägs om en unik nordisk konferens i Köpenhamn om hur frihandelsavtalet mellan EU och USA kan inverka på kulturen, en spännande valanalys med fokus på kultur- och konstnärspolitiken på årets bokmässa i Göteborg och en faktaspäckad nordisk konferens om upphovsrätt i Stockholm i november?

Från Almedalen tog vi med oss en hel del intryck som kommer att prägla arbetet under det kommande året: ungdomsförbundens problematiska inställning till upphovsrätt, Mats Söderlunds medverkan i Konstnärsnämndens seminarium om konstnärlig kvalitet och inte minst all konstruktiv respons vi fick angående KLYS arbete på det årliga Kulturskaparminglet på Författar- och Översättarcentret i Visby. Ni som inte sett mingelbilderna än - gå in på KLYS instagramkonto! Ni kan också läsa mer om KLYS aktiviteter i Almedalen i vår tidigare blogg.

I samarbete med våra systerorganisationer i det nordiska kontnärsrådet arrangerar vi om bara några veckor en konferens om frihandelsavtalet TTIP och dess konsekvenser för kulturen. Konferensen äger rum den 1 september i Köpenhamn. Talare är bl a Mogens Jensen, Danmarks handelsminister, Tarja Cronberg, finsk fd EU-parlamentariker för de gröna, Peter Schønning, dansk expert på upphovsrätt samt Ségolène Bunel från den franska Koalitionen för kulturell mångfald. Moderator är America Vera-Zavala, dramatiker och författare.

Vad händer med kulturpolitiken efter riksdagsvalet? Kan vi äntligen tillåta oss att drömma om ett kultursamhälle? Dessa frågor kommer att ställas vid KLYS arrangemang på bokmässans stora debattscen torsdagen den 25 september kl 11.00 med rubriken Next stop kultursamhället - är väntan över? Där kommer KLYS ordförande Mats Söderlund att tillsammans med Jens Liljestrand, biträdande kulturchef Expressen, Sara Meidell, kulturredaktör Västerbottenskuriren samt Devrim Mavi, journalist och debattör, att diskutera och analysera hur kultur- och konstnärspolitiken kommer att påverkas av valutgången. Zandra Thuvesson, kulturpolitisk projektledare hos Sveriges Författarförbund, modererar. Hoppas att vi ses där!

KLYS kommer också inom den närmaste tiden att svara på sammanlagt fem regionala kulturplaner som är är ute på remiss: Kronobergs, Blekinges och Kalmars samt Sörmlands och Jämtlands kulturplaner. Håll koll på vår hemsida där ni kommer att kunna läsa våra remissvar.

KLYS planerar också en nordisk upphovsrättskonferens den 24-25 november i Stockholm inom ramen för samarbetet i Nordisk upphovsmanna- och utövarallians. Fokus för konferensen kommer att vara nordisk samordning i aktuella EU-frågor som nya regler om kollektiv förvaltning av upphovsrätt, reformer på det audiovisuella området samt andra EU-reformer på upphovsrättsområdet, där ett nordiskt samarbete är nödvändigt.

Alla ni som inte kunde vara med på KLYS fantastiska konferens om kulturell mångfald på Unga Klara i våras har nu en chans att se inspelningen av den i Kunskapskanalen den 1 september. Den kommer också att finnas tillgänglig på UR Play. 

Om du vill ha dagliga uppdateringar om vad KLYS gör och vad som händer inom kulturpolitiken -  följ oss på FB, Twitter och Instagram!


KLYS kansli

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar