torsdag 20 februari 2014

KLYS manifest inför valet 2014

Vi som älskar musik, film, teater, böcker och konst vet att kultur, precis som goda relationer till våra medmänniskor, en god hälsa och trygghet, är grundläggande för vårt välmående och vår självkänsla som individer och som samhälle. Och precis som vård, skola och omsorg, är kultur en omistlig del av välfärdssamhället.

Vi som älskar musik, film, teater, böcker och konst, önskar att regeringen, hur den än ser ut efter valet, skapar ett budgetutrymmet för framtida investeringar i en infrastruktur för konstnärligt skapande, hållbarhet och sysselsättning inom kultursektorn så att alla som vistas i Sverige ska kunna bli delaktiga i fler omvälvande kulturupplevelser av alla de slag. Vi behöver öka kulturkompetensen i det här landet.

De femton organisationer som är med i KLYS, och som tillsammans samlar närmare 30 000 kulturskapare, har enats om ett kulturpolitiskt program som ska inspirera och hjälpa oss att komma närmare kultursamhället. Det består av fyra fokusområden, kulturen på nätet, konstnärlig frihet, kulturskaparnas villkor och kulturens finansiering, och sammanfattas här i sju punkter:

Vi vill...

Att den kulturella infrastrukturen för professionella kulturskapare byggs ut, i syfte att främja konstnärligt skapande och öka människors delaktighet i konsten och kulturen.

Att moderniserade trygghets- och skattesystem anpassas till konstnärlig verksamhet. Att kompetensnivån och medvetandet kring kulturskapares villkor höjs hos myndigheter och offentliga organ.

Att avtalsställningen för kulturskapare stärks. Att deras organisationer ges lagstadgad rätt att förhandla kollektivt om upphovsrätt inom sina respektive konstområden.

Att den kulturella infrastrukturen kvalitetssäkras långsiktigt. Att professionella kulturskapares delaktighet i samverkansmodellen säkras. Att det tas ett tydligt offentligt ansvar med ett rejält ekonomiskt tillskott.

Att den konstnärliga friheten försvaras, högt och tydligt, genom främjandet av en stark yttrandefrihet. Att principen om armlängds avstånd tillämpas inom alla konstområden på nationell, regional och lokal nivå i offentlig anslagsgivning.

Att kulturpolitiska strategier på nätet utvecklas. Att legala, digitala tjänster som erbjuder mångfald, bredd och kvalitet främjas.

Att den offentliga kulturbudgeten kraftigt utökas. Att ett moderniserat system för anslag garanterar att kulturen inte halkar efter kostnads- och löneutvecklingen i samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar