fredag 28 februari 2014

Vår vision av kultursamhället

KLYS vision är ett Sverige där hela samhället genomsyras av konst och kultur. Vi vill se ett kultursamhälle som kan erbjuda alla medborgare i landet tillgång till mångfald, kvalitet och nyskapande när det gäller konst och kultur. En vital kultur är beroende av att ständigt blandas med och stötas mot nya, äldre och helt oväntade former av konstnärliga uttryck. Samtidens kioskvältare och framtidens klassiker är inte alltid samma sak, men båda är beroende av ett brett och experimentellt konstliv som ständigt utvecklas och omprövas. Kulturen är inte ett medel utan ett mål i sig.

I kultursamhället ska människor kunna ta del av mer, mångfacetterad musik, film, litteratur, bild, form och teater. Det ska vara enkelt att finna smala konstformer och experimentella kulturella uttryck, utanför det som återfinns på bestseller- och topplistor. Det ska också vara lätt att på ett lagligt sätt ta del av kultur till en rimlig kostnad. Vi vill möjliggöra ett kulturutbud som får människor att häpna och att upptäcka nytt, och som berikar deras liv både idag och imorgon.

Kultursamhället innebär också att barn och unga i större utsträckning ska få möta professionell kultur, såväl utanför som inom skolsystemet. Kultur- och musikskolan ska stå öppen för alla barn och unga och inte vara beroende av föräldrars ekonomi eller bostadsort. Alla barn ska också ha tillgång till ett skolbibliotek. De estetiska ämnenas plats och status inom grund- och gymnasieskolan måste återupprättas. Kulturens och estetikens betydelse för lärande och kreativitet kan inte nog understrykas och har dessutom slagits fast i forskningsrapport efter forskningsrapport på senare år.

Kultursamhället ska präglas av jämställdhet i bred bemärkelse inom alla konstområden där alla kulturpolitiska utvärderingar, utredningar och reformer ska innefatta genus-, mångfalds- och tillgänglighetsanalys.

Många har på senare tid pekat på kulturens potential för sysselsättning och tillväxt. Mycket tyder på att vi är på väg från informationssamhället till kultursamhället, där innehållet har blivit en framgångsfaktor och där kreativitet och konstnärligt skapande utgör förutsättningar för moderna ekonomier att hålla sig konkurrenskraftiga. De yrkesverksamma kulturskaparna är centrala i denna utveckling, eftersom det är resultatet av deras arbete som utgör värdet och innehållet i konsten och kulturen.

För att förverkliga kultursamhället krävs en genomtänkt politisk strategi som syftar till att stärka villkoren för kulturen och dess kärna, de yrkesverksamma kulturskaparna. I strategin ska ingå en kraftigt utbyggd kulturell infrastruktur (med kulturell infrastruktur menar vi kulturlokaler och mötesplatser som replokaler, verkstäder, träningslokaler, inspelningsstudios, fasta nav av t ex orkestrar och ensembler, kulturinstitutioner, residens, stipendier, andra stödfunktioner för kulturskapare som resurscentrum, inkubatorer och alliansverksamheter osv) som stimulerar delaktighet och konstnärligt skapande samt en handlingsplan för att öka sysselsättningen och tryggheten för de yrkesverksamma på området.

En stark och självständig konstnärskår förutsätter en offensiv offentlig kultur- och konstnärspolitik, på såväl nationell som regional nivå, som kan ge stöd till kultur som inte enbart kan leva på marknadens villkor. Annars finns risk att de konstnärliga yrkena blir förbehållna de som kan finansiera sitt arbete på annat sätt, t ex genom mecenater, vilket urholkar demokratin och leder till att viss konst riskerar att försvinna.

I kultursamhället är kulturen en självklar del av välfärden, vid sidan av vård, skola, omsorg, och precis som inom andra välfärdsområden ska samhället även inom kulturen tillhandahålla sina medborgare yrkesmässighet och kvalitet. Liksom det förväntas av lärare och läkare, ska allmänheten kunna förvänta sig professionalitet och hantverksprecision också hos kulturens verksamma. Kulturen kan sägas utgöra välfärdens fjärde element och får som sådan välfärden att lyfta.

Kulturen bör därför få den plats i samhällsbygget som Sverige så väl behöver. 



Ta del av KLYS manifest 2014 här. I kommande bloggar planerar KLYS att utveckla och konkretisera de åtgärder vi anser nödvändiga för att förverkliga kultursamhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar