måndag 3 mars 2014

Finns det kultur utanför tullarna?



Ikväll debatteras kulturens geografiska tillgänglighet på Kulturhuset i Stockholm. Debatten inleds klockan 18.00 med intervju av Madeleine Sjöstedt, kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm, och fortsätter sedan med en debatt mellan Barakat Ghebrehawariat, demokratiagent och representant för Revolution Poetry, Ronny Eriksson, komiker och sångare samt Gunilla Kindstrand, f d kulturredaktör för Gefle Dagblad, nuvarande chefredaktör för Hälsingetidningar och ordförande för Konstnärsnämnden. Debatten kommer att kretsa kring kulturens Stockholmsfixering och bl a handla om varför vi oftast menar den urbana kulturen när vi diskuterar kultur.




Den sittande regeringens största reform kallas samverkansmodellen och hade till syfte att öka självbestämmandet i regionerna samt göra kulturen mer tillgänglig för fler ute i landet. Men vad är egentligen samverkansmodellen och vad innebär den för yrkesverksamma kulturskapare i olika delar av Sverige?

KLYS har sedan samverkansmodellen infördes 2011 utvecklat sitt regionala kultur- och konstnärspolitiska arbete och bl a arbetat för att yrkesverksamma kulturskapare ska utgöra en självklar del i utformandet av den regionala kulturpolitiken, bl a genom att vara med och bidra till de s k regionala kulturplaner, som alla 20 regioner ska ta fram. Som stöd för kulturskapare och regionsföreträdare i detta arbete tog KLYS nyligen fram en informationsfolder om samverkansmodellen ur ett konstnärsperspektiv; Samverkansmodellen - hur utvecklas kulturlivet ut i din region? Ta del av den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar