tisdag 18 mars 2014

Har du koll på KLYS-perspektivet?

Vi kallar det KLYS-perspektivet

I serien “Har du koll” här på bloggen kommer vi att förklara och konkretisera olika begrepp som KLYS frekvent använder i sitt kulturpolitiska arbete. Hur man väljer att använda sig av olika begrepp är betydelsefullt, eftersom det är med hjälp av dessa som det som beskrivs värderas, medvetet eller omedvetet. Vissa begrepp har funnits i vårt ordförråd länge och genomgår successivt en förskjutning i betydelse, medan andra ord dyker upp plötsligt, sprids som en löpeld och på så sätt ibland töms på den ordinarie innebörden eller en initial subversivitet och då kanske tappar i popularitet.

Ett begrepp som vi på KLYS själva har myntat på senare år, särskilt i samband med vårt regionala arbete med samverkansmodellen är KLYS-perspektivet.

KLYS-perspektivet betyder att ha ett konstområdesövergripande synsätt i olika kultur- och konstnärspolitiska frågor och att hitta de gemensamma nämnare och frågeställningar som förbättrar förutsättningarna att verka för alla professionella kulturskapare oavsett konstart. KLYS omfattar kulturskapare inom alla konstformer och de indelas i KLYS i områdena ord, ton, bild/form och scen/film. 

Att tänka konstområdesövergripande eller interdisciplinärt, och att se till alla konstarter är styrkan i det kulturpolitiska arbete som KLYS bedriver, såväl nationellt som regionalt och internationellt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar