tisdag 11 mars 2014

Gårdagens debatt på Kulturhuset: estetiska ämnen ett privilegium för vit medelklass?


Debatten på Kulturhuset startade med en intervju med Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet. Fridolin, som är medlem i Författarförbundet, försäkrade att kulturpolitiken inte blir styvmoderligt behandlad i Miljöpartiet och att de båda språkrören gärna båda hade velat delta i debatten om utbildning och kulturellt kapital.

Vidare beskrev han Miljöpartiets ovilja mot att anpassa kulturpolitiken efter enbart mätbara mål och kopplat till detta också partiets tveksamheter kring samverkansmodellen.



Moderator Lars Anders Johansson samtalar med Gustav Fridolin (mp)

Paneldebatten med Majsa Allelin, doktorand vid Institutionen för socialt arbete på Göteborgs Universitet, författaren och journalisten Dilsa Demirbag-Sten, Roland Poirier Martinsson, debattör och fil dr i teoretisk filosofi och Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker handlade på förekommen anledning initialt om de senaste nynazistiska dåden i Stockholm och Malmö och hur - eller om - man kan lära sig kritiskt tänkande i skolan. 


Man diskuterade också huruvida de estetiska ämnena är ett vitt medelklassprivilegium och vad detta får för konsekvenser för representationen och sammansättningen av kulturskaparkåren - ett ämne berörs i kommande debatt den 24 mars: Ska vi kvotera Hamlet – om representation och innehåll på våra scener.


Från vänster till höger: Moderator Lars Anders Johansson, Dilsa Demirbag-Sten, Calle Nathanson, Majsa Allelin och Roland Poirier Martinsson


Se både intervju samt debatt här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar